Vít Pohanka

O evropské kritice Ameriky

12. 09. 2008 7:53:04
Tenhle příspěvek už jsem na blogu měl, ale omylem jsem ho smazal. Vzbuzoval silné reakce, tak ho sem dávám ještě jednou: Američané jsou hrubí, nevychovaní, přehnaně ctižádostiví. Neznají legraci a nemají smysl pro humor. Jsou zahledění sami do sebe, nezajímají se o vnější svět, mají naprosto přemrštěnou představu o své vlastní důležitosti a ctnostech. Ženy jsou nevzdělané, muži nechutní.

K tomuhle nelichotivému hodnocení obyvatel Spojených států nedospěl nikdo na začátku 21. století, kdy je Amerika supervelmocí a kdy její údajná arogance pohoršuje a dráždí mnoho lidí po celém světě. Tyhle věci napsala o Američanech britská spisovatelka Fanny Trollopová v knize Domácí zvyklosti Američanů v roce 1832. Její kniha kritických postřehů z pobytu za Atlantikem se stala okamžitě bestsellerem, byť jí v Americe mnoho příznivců nezískala.

Podobných Fanny Trollopových potkávám i dnes skoro po dvou stoletích mnoho. Američané jsou podle nich ignoranti, žijí konzumním způsobem života, jedí ve fast foodech a co se kultury týče, nic jiného než hollywoodské filmy neznají, protože nečtou a vůbec jsou to barbaři.

Často přemítám, kde se hlavně v Evropanech taková zášť tak často bere. Ne že by zprůměrňovaní Američané netrpěli častěji nadváhou a ne že by neholdovali konzumnímu způsobu života. Ale tloustneme i my, jen ne tak rychle. Stačí strávit nějakou dobou v nákupním středisku v Evropě, jedno jestli v Praze nebo v Paříži, a nemám dojem, že by se v nich lidé chovali jinak než v Americe, jen velkorysost rozměrů těchto chrámů konzumu a šíře nabídky budou spíš skromnější.

A co se kultury týče, nevidím důvod ke stížnostem. Poslouchám například rád náročnější rozhlasové pořady a ještě se mi nestalo, že bych v i v autě při cestách nedokázal najít veřejnou stanici, která mi vyhovovala. Jedno jestli to bylo na jihu v Mississippi nebo ve středozápadní Iowě. Chcete se podívat na některý z filmů francouzské nové vlny 60. let minulého století? Z internetové půjčovny disponující 100 tisíci tituly vám ho během jednoho dne dodají na DVD nebo si ho můžete stáhnout přímo do počítače a pustit přes kvalitní HD obrazovku, která stojí asi polovinu toho, co v Evropě. Podobně bych mohl pokračovat o shánění náročnější hudby a o literatuře ani nemluvím. Ano, americká města postrádají malebnost a historické dědictví těch evropských. Ale stěžovat si na to je stejně nesmyslné, jako ohrnovat nos nad Evropou, že nemá pyramidy.

Jinými slovy, kdo hledá, přijde si na své. Evropská kritika je nejspíš motivovaná částečně snobstvím, částečně mindrákem, nebo jednoduše neznalostí a neschopností se orientovat.

Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Autor: Vít Pohanka | karma: 24.82 | přečteno: 2602 ×
Poslední články autora