USA: K čemu je sbor volitelů?

15. 12. 2008 7:13:05
Sbor volitelů dnes bude formálně rozhodovat po tom, že se Barack Obama stane 44. prezidentem. Je to zbytečné cvičení, když přece Obamu zvolili už 4. listopadu voliči? Ne tak úplně.

Barackobama.com

Proč? To je asi první otázka, která člověka napadne při myšlence, že prezidenta Spojených států vlastně nevolí sami američtí voliči, ale jejich zástupci. V roce 2000 koneckonců tento systém umožnil, že se prezidentem stal George Bush, i když jeho demokratický soupeř Al Gore získal o půl milionů hlasů víc ve všelidovém hlasování. Proč tedy lpí americká demokracie na instituci, která v krajních případech (a stalo se to v historii země celkem 4x) nerespektuje vůli voličů?

Důvodů je víc a nejde jen o tradici. Sbor volitelů dává větší váhu hlasování v jednotlivých státech. Volitelů je celkem 538. Každý stát jich má tolik, kolik má zástupců v obou komorách Kongresu. To se sice odvíjí od počtu obyvatel, ale současně má každý stát dva senátory, bez ohledu na to, jestli je to 37-ti milionová Kalifornie, nebo půlmilionový Wyoming. Jinými slovy, Nejlidnatější Kalifornie má sice nejvíc hlasů ve sboru volitelů 55, ale poměrně méně, než by odpovídalo její lidnatosti. Hlasování ani v těch ty nejméně lidnatých státech není nepodstatné a může být jazýčkem na vahách.

Co je možná důležitější: aby kandidát ve volbách, zvítězil, nutí ho to, aby při kampani nezanedbával žádnou část země. Teoreticky by se sice mohl zaměřit jen na několik nejlidnatějších oblastí, získat podporu v nich a tím zvítězit. To je ale i kvůli systému sboru volitelů nanejvýš nepravděpodobné. Kandidáty to nutí přesvědčovat voliče ve všech částech země, neopomíjet žádnou z nich. Tím podle příznivců stávajícího způsobu volby prezidenta získávají přesvědčivější mandát a spojují často velmi rozdílné geografické a demografické regiony.

Volitelé až na výjimky výsledek hlasování v domovském státě respektují. Platí přitom pravidlo „vítěz bere vše“. Příklad: v Severní Karolíně dostal Barack Obama 50 procent hlasů. John McCain 49. Obama tedy zvítězil jen velmi těsně, přesto pro něj bude hlasovat všech 15 volitelů, kteří Severní Karolínu zastupují. V praxi to vede k tomu, že kandidáti získávají obvykle ve sboru volitelů výraznější většinu, než by odpovídalo výsledkům všelidového hlasování.

Odpůrci sboru volitelů mají po ruce také několik vážných argumentů a nejde jen o zmíněné zkreslení vůle voličů. Systém například nahrává dominantním politickým stranám a až na jednu výjimku vždy znevýhodnil jakéhokoli třetího alternativního kandidáta.

Právě po zmíněných volbách v roce 2000 se ozývaly hlasy volající po změně nejhlasitěji. Jenže systém je zakotvený v americké ústavě. Pro jeho změnu by bylo potřeba dvou třetin hlasů v obou komorách amerického parlamentu a souhlas 3 států. Je nepravděpodobné, že by se tak výrazná podpora pro změnu našla a sbor volitelů odsoudila v dohledné budoucnosti k zániku. Amerika sice nemá tak bohatou historii jako Evropa. Ale ty tradice, které má, si střeží jako oko v hlavě.

 

Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Autor: Vít Pohanka | pondělí 15.12.2008 7:13 | karma článku: 21.21 | přečteno: 3835x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.38 | Přečteno: 373 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 294 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 513 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2978
Vít Pohanka je zpravodajem Českého rozhlasu ve Washingtonu

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...