Americký čtvrtek: Senát odmítl pomoc automobilkám

12. 12. 2008 7:13:07
Automobilky General Motors, Ford a Chrysler se pomoci od státu v tomto roce s největší pravděpodobně nedočkají a jejich osud je ve hvězdách. Je to dobře nebo špatně? Soudě podle reakcí na blog z minulého týdne spíš dobře.

Prelingeruv archiv Kongresové knihovny

Velká trojka, jak se společnostem General Motors, Chrysler a Ford říká, nedostane ani 14 miliard dolarů ve státních půjčkách a úvěrech, které včera odhlasovala Sněmovna reprezentantů.

Nejhorší je situace společnosti General Motors: pokud odněkud nevydoluje asi 4 miliardy dolarů, může se už začátkem února dostat do platební neschopnosti. Podobně je na tom automobilka Chrysler. Firma Ford je relativně v nejlepším stavu, ale vážným potížím se bez možnosti nových úvěrů nevyhne ani ona.

Senátní jednání zkrachovala na republikánském požadavku, aby se snížily platy zaměstnanců. Republikáni upozorňují, že nechtěli nic jiného, než aby se automobilky chovaly racionálně. Požadovali, aby odbory přistoupily na stejné podmínky, jaké mají zaměstnanci v jiných zahraničních automobilkách, které ve Spojených státech mají továrny. Například ve společnostech Nissan a Toyota mají výrazně nižší platy a méně výhod. Jenže na to odboráři odmítli kývnout. V takové situaci není podle republikánů možné podporovat americké automobilky z peněz daňových poplatníků jen kvůli sentimentu.

Velké části americké veřejnosti to zřejmě vadit nebude. Proti pomoci churavějícím výrobcům aut byla většina z nich. Otázkou ale samozřejmě je, jak zpráva zapůsobí na americkou ekonomiku. Automobilky hrozí, že jejich případný krach ohrožuje až 3 miliony pracovních míst. To je podle mnohých odborníků přehnané tvrzení. Jenže americká nezaměstnanost roste rekordním tempem a jakékoli zprávy o dalším propouštění přispívají k obecným velkým obavám, ne-li strachu z budoucnosti. Reakce investorů na sebe v každém případě nedala dlouho čekat. Ceny akcií automobilových společností na asijských burzách začaly prudce padat a něco podobného se dnes čeká i ve Spojených státech.

Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Autor: Vít Pohanka | pátek 12.12.2008 7:13 | karma článku: 11.94 | přečteno: 1931x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 10.55 | Přečteno: 284 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 117 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 442 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 116 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 22.17 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2978
Vít Pohanka je zpravodajem Českého rozhlasu ve Washingtonu

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...