Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět let po invazi do Iráku: Kuvajt, 20. březen 2003

Před 5 lety jsem prožíval začátek války v Iráku jako zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu v Kuvajt City. Je zajímavé se vrátit k tomu, co jsem ten den vysílal. Zde jsou texty mých zpráv a vstupů odvysílané v tenhle hodně dramatický den, na který asi do smrti nezapomenu.

První den útoeili Amerieané jenom ze vzduchuInmagine, Royalty Free Photos

Jak už to bývá, v prvních minuty a někdy i hodiny důležitých momentů bývají hodně chaotické. Útok na Irák se očekával a počítalo se i s tím, že bude letecký. Přesto bohužel nemám přepisy vysílání z těch úplně prvních chvil vysílání po zahájení válečných operací, Ten první je až z ranních zpráv.

A ještě jedna úvodní poznámka: při dalších živých vstupech vypadávalo spojení, často jsem šel do vysílání zcela bez varování a dozvěděl se to doslova několik sekund předem. Proto se prosím nedivte, že projev v přepisu vypadá neuspořádaně:

7:00 Ranní Ozvěny dne Radiožurnálu:

moderátor

--------------------

O situaci v Kuvajtu informuje zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Nejenom pro novináře, ale i pro některé britské velicí důstojníky v Perském zálivu byl první vzdušný útok na Irák překvapením. Někteří z nich se s tím alespoň svěřili zdejším zpravodajům. Pozemní jednotky koalice vedené Spojenými státy a Velkou Británií jsou v tuto chvíli nadále soustředěny v blízkosti kuvajtsko-iráckých hranic a čekají na rozkaz k útoku. Není ale pravděpodobné, že by přišel dnes. Zatím se neuskutečnil scénář, podle nějž by Iráčané v odvetě mohli zaútočit raketami Scud na území Kuvajtu. V tuto chvíli je za největší nebezpečí považován případný teroristický útok nějaké radikální muslimské skupiny. V Kuvajt City ale zatím panuje klid.

Pak bylo několik živých vstupů. Z toho co si vzpomínám, se nedalo říct nic moc nového, hlavní zprávy byly z Bagdádu. V 11 hodin SEČ to ale začalo být v Kuvajt City docela dramatické

moderátor

--------------------

Teď už živě Vít Pohanka, Kuvajt. Vítku?

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Dobré odpoledne, nebo dopoledne pro vás. Zde se situace začala vyvíjet velmi dramaticky. Možná to slyší i posluchači, je tu /výpadek/ bylo varování, teď už se lidé stahují do krytů /výpadek/. Bohužel přestal fungovat mobilní telefon i telefonní síť tak se s vámi dorozumívám ze satelitního telefonu.

moderátor

--------------------

Máš nějaké konkrétní informace o bezpečnostní situaci Kuvajtu?

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

/Výpadek/ předcházelo /výpadek/.

moderátor

--------------------

Vítku, Vítku, zkus tu větu říci ještě jednou, možná teď už bude to spojení srozumitelnější, ale jinak skutečně zde v České republice není tvým slovům rozumět.

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Dobře.

moderátor

--------------------

Zkus to teď. Vítku povídej, si ve vysílání, posloucháme tě.

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

V této chvíli opravdu nedokážu odhadnout přesně, co se děje, není tu pořádně slyšet vlastního slova pro sirény. Já doufám, že mě alespoň posluchači slyší a vám příliš dobře nerozumím. V každém případě před malou chvílí se ozval varovný signál, teď už zní signál leteckého poplachu, lidé se stahují do krytů. Já jsem ještě v tuto chvíli na ulici, kde se pohybují nějací lidé, kteří v tuhle chvíli vypadají spíš zmateně, ale ti, kteří zřejmě vědí, kam mají jít, tak už tam odcházejí, stejně jako ostatní hoteloví hosté. Tak já se pro tuto chvíli omlouvám a stáhnu se sám do úkrytu a ozvu se, jak jen to bude možné. Samozřejmě mohou být problémy s komunikací, protože před nějakou dobou přestaly už úplně fungovat mobilní telefonní sítě, stejně jako ostatní telefony, které už tak fungovaly špatně, ale teď je ta situace ještě dramatičtější /výpadek/ a celkově se zdramatizovala.

moderátor

--------------------

Vítku, děkujeme za zprávy, hodně štěstí.


12:00 Naštěstí nepřestalo v hotelu fungovat internetové spojení po pevné lince a tak jsem mohl poslat už koherentnější zprávu po internetu:

moderátor

--------------------

Na koaliční jednotky připravené k útoku na Irák na severu Kuvajtu byly dnes vypáleny rakety. Sirény se rozezvučily i nad kuvajtským hlavním městem. Telefonické spojení nefunguje, ale zvláštnímu zpravodaji Radiožurnálu Vítu Pohankovi se podařilo poslat zprávu prostřednictvím Internetu.

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Už dvakrát dnes varovaly sirény v Kuvajt City před možným raketovým napadením. Informace zatím nejsou jednoznačné, ale podle všeho bylo z Iráku vypáleno několik raket na jednotky koalice vedené Spojenými státy rozmístěné v poušti na severu země. Kromě toho zdejší ministerstvo informací uvedlo, že byla vypálena přinejmenším jedna raketa přímo na Kuvajt City a zřejmě byla zneškodněna americkou raketou Patriot. Podle dosavadních informací šlo o konvenční rakety s krátkým doletem a nikdo nebyl při iráckém raketovém útoku zabit ani zraněn. Nejasné zatím zůstávají okolnosti zahalující dřívější údajný výbuch dvou iráckých raket nebo dělostřeleckých granátů severozápadně od Kuvajt City. Agenturní zprávy se opírají o místní zdroje a ty si protiřečí už v tom, kde mělo k výbuchu dojít. Vojenští představitelé informace o tomto incidentu popírají. Zpravodajové u jednotek v poušti však hlásí, že exploze byly slyšet a že mají vyhlášený chemický poplach a musejí mít nasazeny plynové masky.

 

Hned po 1200 SEČ jsem hned vyrazil za českými chemiky, kteří měli základnu na výstavišti za městem. Mobilní telefony pořád nefungovaly a také spojení po satelitnímu telefonu vypadávalo. Tohle jsme si povídali po 1400 SEČ:

 

moderátorka

--------------------

Poslední zprávy mluví o tom, že Irák oznámil smrt jednoho civilisty při útoku na vylidněné budovy a bagdádské předměstí. Saddám Husajn v následném televizním projevu označil akci amerického prezidenta za hanebný zločin proti lidskosti. Irák vypálil pět raket Scud na Kuvajt. Jedna mířící přímo na metropoli Kuvajt City byla zneškodněna protiraketovou střelou Patriot. A právě do Kuvajtu nyní voláme našeho zvláštního zpravodaje Vítka Pohanku. Vítku, slyšíme se, dobré odpoledne.

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Dobré odpoledne, já tě slyším.

moderátorka

--------------------

V kuvajtské metropoli byl dnes na deset minut vyhlášen už třetí vzdušný poplach. O co přesně šlo?

 

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Tak kdykoliv je vypálená raketa Scud směrem na kuvajtské území, jak bylo tedy vládou vyhlášeno, tak je vyhlášen i poplach zde v Kuvajt City. Takže ty poplachy jsou možná v tuto chvíli, já nechci říct předčasné, ale jsou, řekněme, minimálně velmi opatrné. A právě proto už byl tedy vyhlášen třetí poplach. Těch Scudů, jak jsi správně řekla, bylo pět. Nejenom jednu, ale dokonce všech pět snad údajně měly zlikvidovat americké střely Patriot, alespoň tak mi to řekli vojáci na oficiální, tedy tiskovém středisku, když jsem se na to ptal. A každý ten poplach v podstatě probíhá tak, že nejdříve se ozve takový ten houpavý, řekněme, signál nebo v takových výkyvech. Potom se člověk musí odebrat do krytu nejbližšího nebo správně by měl a musí vyčkat, než bude opět vyhlášen klid nebo než bude zrušeno nebezpečí náletů, a to je takovou táhlou sirénou. Obvykle to trvá těch deset, jestli jsem dobře počítal, možná patnáct minut.

moderátorka

--------------------

Rakety Scud mají dolet až šest set padesát kilometrů, přitom resoluce OSN zakazuje Iráku vlastnit rakety s doletem nad sto padesát kilometrů. Nicméně vraťme se do Kuvajt City, jak reagují místní obyvatelé na poplachy a na rakety Scud?


Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Řekl bych, že smíšeně. Já, když jsem třeba při tom prvním poplachu vyšel z hotelu, tak musím říct, že třeba hotelový personál se choval vyloženě profesionálně, hned nás směroval, kam máme jít. Jinak to ale bylo s lidmi na ulici, někteří lidé prostě postávali, dívali se do nebe, jako kdyby čekali na tu raketu. A asi jinak by nemohlo snad ani reagovat civilní obyvatelstvo v jakékoliv jiné zemi. Ovšem je tak trošku s podivem, že po celé té kampani, která zde je vlastně, po celé ty dva týdny, co už tady jsem, tak lidé nakonec, když už dojde na tu věc, tak zdá se, nevědí vždy jak se zachovat, nebo jim ta situace přijde možná pak neuvěřitelná nebo tak prostě nenormální, že ji neberou vážně. A obávám se, tak trošku jsem si toho všiml při tom druhém poplachu, že lidé jakoby otupěli už při samotném druhém poplachu, že už to neberou tak vážně. Třeba na hokejovém, pardon, na hotelovém patře, kde bydlím, tak tam je ubytovaná také mladá rodinka i s malými dětmi a ti zůstali v pokoji a nikam nešli. Tolik tedy alespoň, pokud mohu soudit kolem několika metrů čtverečních kolem sebe, to, co jsem viděl.

 

moderátorka

--------------------

V Kuvajtu sídlí také čeští chemici, co dělají, máš nějaké zprávy o tom, jak se mají a jaký mají vlastně program práce?

 

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Já jsem se u nich před malou chviličkou zastavoval, mluvil jsem s jejich mluvčí a hlavně /špatné spojení/ s některými z nich. Pro ně je toho hodně nepříjemné ty poplachy, protože oni se musí obléct do všech ochranných oděvů, to znamená do /špatné spojení/ panuje tady takové, řekl bych, dusné parno, stále se /špatné spojení/ a pobyt v tom obleku při té teplotě, já nevím, jestli je pětadvacet, možná i víc, sedmadvacet stupňů Celsia, tak je samozřejmě velmi nepříjemné. Ti, co drží strážní službu, tak ti musí zůstat před budovou, zbytek se musí ....

 

moderátorka

--------------------

Závěr spojení vypadl. To byl náš zvláštní zpravodaj Vítek Pohanka přímo v Kuvajt City. Během dnešního vysílání se s ním spojíme ještě mnohokrát.

 

Po 17:00 SEČ: další živý vstup

 

moderátorka

--------------------

Jak už jsme vás informovali, americké oddíly v severním Kuvajtu měly být do půl šesté připraveny k boji. Sdělili to dnes z Kuvajtu novináři agentury Reuters. Podle nich dostali vojáci povel obléci si ochranné kombinézy pro případ chemického útoku a přichystat si plynové masky. My máme přímo v hlavním městě Kuvajtu našeho reportéra Víta Pohanku. Dobré odpoledne, Vítku.

 

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Dobré odpoledne.

 

moderátorka

--------------------

Máš nějaké bližší informace k těm zprávám od novinářů z Reuters?

 

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Ono se těch informací přes den objevilo víc. Já bych k této informaci asi řekl, že na několika místech stejně dnes na sobě ti vojáci, co jsou v poušti, stejně ty protichemické kombinézy museli mít stejně tak jako plynové masky. A v podstatě jejich velitelé na těch různých mítincích nebo řekněme tiskových konferencích často zdůrazňují, že jsou připraveni vyrazit prakticky kdykoliv, že stačí jenom vydat ten rozkaz. A mluví se také o tom, že vlastně tím dlouhým čekáním se mohou dejme tomu vyčerpat, protože to napětí také asi je hodně nepříjemné. Takže pokud by k takovému útoku došlo, tak by to nebylo až tak překvapivé i koneckonců z toho důvodu, že tady už je tma, začíná večer, je tu o dvě hodiny víc, než ve střední Evropě. A na nějakou tu pozemní akci je právě potřeba spíš ten noční chlad. Takže dávalo by to v každém případě smysl. Navíc je docela dobrá předpověď počasí a neměli by snad být nějaké písečné bouře jako v minulých dnech.

 

moderátorka

--------------------

V Kuvajt City byl dnes čtyřikrát vyhlášen letecký poplach, naposledy asi před hodinou. Ty jsi byl u českých a slovenských chemiků na jejich základně, jak tam takové poplachy probíhají?

 

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Tak ta procedura je docela přísná. Já jsem se na to zeptal přímo majora Lávičky, mluvčího praporu, a tak bych tedy poprosil o záznam toho, co mi řekl.

 

Luděk LÁVIČKA, psycholog a tiskový mluvčí 1. česko-slovenského praporu radiační chemické a biologické ochrany

--------------------

Takže my jsme v tomto okamžiku měli vyhlášen signál letecký poplach. Na tento signál letecký poplach se všechny síly našeho praporu, které jsou umístěné v dočasné základně zde na výstavišti, v krátkém čase shromáždily v připravených úkrytech. Při přesunu do tohoto úkrytu musíte mít u sebe neprůstřelnou vestu, přilbu, zbraň a samozřejmě prostředky individuální chemické ochrany. To znamená, že každý voják si během toho přesunu už nasazuje na sebe masku a po doběhnutí do toho úkrytu už probíhá jenom sčítání lidí, prostě příprava těch součástí jednotky a čeká se na další pokyny.

 

moderátorka

--------------------

Jak jsou na tom vojáci a ...

 

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Pardon, já bych jenom majora Lávičku doplnil takovým osobním postřehem, že když jsem tam byl, tak bylo docela nepříjemné počasí a samozřejmě ten pohyb kdekoliv ať už je to v uzavřené hale nebo i venku v tom protichemickém obleku a v masce je dost nepříjemný a dost se přitom zapotí.

 

moderátorka

--------------------

Jak jsou na tom vojáci a vojákyně psychicky, není asi slavné trávit všechen čas na jednom místě a ještě tomu zažívat takové poplachy několikrát během dne?

 

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Tak těch několik, se kterými jsem mluvil, tak je vidět, že jim to zrovna příjemné není, ale zdá se, že jim humor zatím neschází a všichni to prý snášejí vcelku dobře, tvrdí to aspoň také major Lávička.

 

Luděk LÁVIČKA, psycholog a tiskový mluvčí 1. česko-slovenského praporu radiační chemické a biologické ochrany

--------------------

Mohu ubezpečit všechny doma, všechny naše rodinné příslušníky, rodiny, manželky, děti a příbuzné, že všichni čeští a slovenští vojáci jsou v pořádku, nikdo není zraněn. Jsme připraveni na jakoukoliv situaci a nemusí mít o nás strach.

 

moderátorka

--------------------

Ty už jsi naznačil, že je vlastně ...

 

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Ještě bych také doplnil, promiň, Petro, ještě bych doplnil, že přece jenom to postavení českých vojáků, aniž bych jakkoliv snižoval ten úkol, který tu plní, který je nesmírně důležitý a je tady v každém případě místním obyvatelstvem oceněn, tak musíme to zase vidět tak trošku z té perspektivy, že přece jenom jsou v zázemí a zde v té poušti je vlastně téměř dvě stě tisíc vojáků, kteří jsou tam zakopáni a kteří, jak jsme koneckonců před malou chvilkou se o tom zmiňovali, mohou každou chvíli vyrazit do Iráku na nepřátelské území a tam možná je ten nátlak na psychiku značný a dá se očekávat, že i větší, než například u českých chemiků, aniž bychom snižovali tu roli, kterou tu hrají.

 

moderátorka

--------------------

Tolik přímo z Kuvajtu, z hlavního města Kuvajt City náš reportér Vít Pohanka


18:00 SEČ – to už začínala být docela rutina. Tuhle předtočenou zprávu jsme odvysílali v Ozvěnách dne:

 

moderátorka

--------------------

Celkem čtyřikrát dnes zazněly varovné sirény nad kuvajtským hlavním městem. Důvodem byly rakety, které na území Kuvajtu v odpovědi na ranní americké bombardování vypálil Irák. Pozemní koaliční jednotky zatím zůstávají na kuvajtské straně hranic s Irákem připravené na útok. Na místě je zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

Sirény se poprvé rozezněly po poledni. V následujících několika hodina vyhnali obyvatelé Kuvajt City do krytů ještě třikrát. Mluvčí prvního československého protichemického praporu major Luděk Lávička ovšem říká, že městu bezprostřední nebezpeční nehrozilo.


Luděk LÁVIČKA, mluvčí prvního československého protichemického praporu

--------------------

Všechny tyto rakety byly sestřeleny systémem protiraketovým Patriot.

Vít POHANKA, redaktor

--------------------

K žádným zraněním nedošlo. Kuvajtská metropole se ale nezvykle vylidnila a uvolnily se i příměstské dálnice. Koaliční pozemní jednotky rozmístěné v poušti směrem k iráckým hranicím nicméně měly v souvislosti s raketovými útoky na několika místech vyhlášený chemický poplach. Ale střely nesly konveční hlavice. Američtí a britští vojáci nyní čekají na rozkaz útoku a jsou připraveni vyrazit do Iráku. V samotném Kuvajt City a okolí je klid. Na mnoha místech hlídkují policisté a kontrolují projíždějící vozidla. Mezi obyvateli ale panují obavy, že město čeká neklidná noc přerušovaná dalšími poplachy.


Všechny předchozí texty zazněly ve vysílání Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu 20. 3. 2003

Autor: Vít Pohanka | čtvrtek 20.3.2008 7:12 | karma článku: 20,69 | přečteno: 5203x
  • Další články autora

Vít Pohanka

Jak získat nadhled

V poslední době jsem začal zkoušet netradiční způsob, jak získat nadhled. Osvědčil se mi. Klikněte na obrázek umístěný níže, podívejte se na video a věřte: stojí to za to :)

24.11.2010 v 8:50 | Karma: 13,21 | Přečteno: 2392x | Diskuse| Ostatní

Vít Pohanka

Karen ze skal

Když máte plné zuby civilizace, nemáte v Čechách a na Moravě moc na vybranou. To v Americe je spousta míst, kde se ztratíte jako nic. Tak třeba Karen se uchýlila z Kalifornie do Národního parku Canyonlands v Utahu.

24.9.2010 v 14:38 | Karma: 7,94 | Přečteno: 1167x | Diskuse| Ostatní

Vít Pohanka

Proč si to Bursík s Klausem nevyříká doma?

To se mi honilo hlavou, když vicepremiér Bursík ve Washingtonu na tiskové konferenci doporučil prezidentovi, aby nosil tričko s logem ruské naftařské společnosti Lukoil. Ta prý podle předsedy Strany zelených financuje zčásti knihy Václava Klause Modrá, nikoli zelená planeta.

18.3.2009 v 7:46 | Karma: 14,65 | Přečteno: 2515x | Diskuse| Ostatní

Vít Pohanka

Jsou Američanky emancipované? Nikoli

Emancipace žen v Americe postoupila v posledních volbách o krok dál. Pořád ale není stoprocentní.

27.1.2009 v 7:16 | Karma: 19,23 | Přečteno: 3138x | Diskuse| Ostatní

Vít Pohanka

Stopka pro všechny

„Stopka pro všechny“, tak se dá přeložit značka, na kterou narazíte v Americe velmi často. Znamená, že řidiči přijíždějící na danou křižovatku ze všech směrů, musejí zastavit, posoudit situaci a dát přednost tomu, kdo přijel první. Zní to jednoduše, ale co když přijíždíte současně s auty z jednoho, dvou nebo tří jiných směrů, přičemž všechny mají na příjezdu stopku. O tom, kdo přijel první, by se dalo polemizovat. Kdo pojede první?

5.1.2009 v 7:34 | Karma: 19,61 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2978x
Vít Pohanka je zpravodajem Českého rozhlasu ve Washingtonu