Jaderná energetika: Brusel ani nenaznačuje

21. 01. 2008 7:42:13
Evropská komise má ve středu zveřejnit plán, jak snižovat emise oxidu uhličitého a bojovat proti globálnímu oteplování. Zastánci atomu argumentují, že právě jaderné elektrárny mohou být receptem. Ekology ale zatím přesvědčit nedokázali. Brusel dělá mrtvého brouka.

Inmagine, Royalty Free Photos

Atomová energie – ano či ne? Brusel na tuhle otázku nechce jednoznačně odpovědět. Předseda Evropské komise José Barroso loni řekl, že Bruselu nepřísluší rozhodovat, jestli členské země mají nebo nemají jádro využívat. V jiných případech sice Evropská komise ochotně státům radí a někdy přikazuje. Ale v oblasti využití nukleární energie se pohybuje opatrně jako v minovém poli. A ví co dělá.

Ze sedmadvaceti členských zemí má jaderné elektrárny zhruba polovina – přesně 15. Tahle skupina říká, že by se jich mělo využít při snižování emisí CO2. Zbylá dvanáctka se ale atomové energii urputně brání. Argumentuje především černobylskou havárií nebo problémem kam ukládat vyhořelé palivo. Podobně vyhraněné a rozdělené jako jsou členské země je i veřejné mínění. Velmi silné je antinukleární ale i pronukleární lobby. Kompromis se nedá vyjednat. Jaderné elektrárny buď stojí a fungují, nebo prostě nejsou. Neexistuje žádná střední cesta. Brusel je přitom klasicky místem, kde se musejí kompromisy hledat. V tomto případě není CO hledat.

Při pohledu z České kotliny to může působit, že se hlavní evropský spor o jadernou energii odehrává mezi českými zastánci Temelína a jejich rakouskými odpůrci. Ve skutečnosti je tichým ale nejmocnějším zastáncem atomových elektráren Francie, která z nich získává 75 procent své elektrické spotřeby. Přidává se k ní i Británie, jejíž vláda ještě v roce 2003 nepovažovala nukleární energii, cituji“ za přitažlivou alternativu“. Začátkem tohoto měsíce už britská vláda schválila výstavbu nové generace atomových elektráren.

Ceny ropy rostou do závratné výše, dodávky z Ruska jsou nejisté a zneužitelné, ty z Blízkého východu se dají snadno ohrozit. Větrná, vodní, geotermální i solární energie je drahá a mnohé země nemají podmínky, aby tyto zdroje mohly využít ve významném měřítku. Biopalivo je kapitola sama o sobě. Sami ekologové si nejsou jistí, jestli jeho využití nepáchá víc škody, než užitku. To všechno tlak na využití jádra zvyšuje. Ale jeho odpůrci dávají najevo, že nejsou ochotní ustoupit ani o krok.

V Bratislavě se sice nedávno sešlo jaderné fórum a příští bude v Praze. Zastánci atomové energie označují za úspěch, že se vůbec může na toto téma mluvit. Ale výměna předem známých názorů je asi tak vše, co se od podobných fór dá očekávat. Evropská unie spor o jádro alespoň v dohledné době nerozsekne.

Toto je mírně upravený příspěvek pro Český rozhlas.

Autor: Vít Pohanka | pondělí 21.1.2008 7:42 | karma článku: 30.56 | přečteno: 3961x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.14 | Přečteno: 606 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2978
Vít Pohanka je zpravodajem Českého rozhlasu ve Washingtonu

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...