USA: ruští experti jsou do Česka zváni

7. 12. 2007 7:58:10
Američané stále nabízejí Rusku, že by na plánované radarové části americké protiraketové základny působili ruští experti. Na amerických plánech budovat radar v Česku nic nemění ani zpráva amerických tajných služeb, podle které Írán nevyvíjí jaderné zbraně. Včera mi to řekl náměstek americké ministryně zahraničí Daniel Fried.
Autor s náměstkem Friedem
Autor s náměstkem Friedem

Írán nevyvíjí jaderné zbraně, to je hlavní bod zprávy amerických tajných služeb zveřejněné v tomto týdnu. Americké plány vybudovat radar v Česku a základnu v Polsku se tak ocitly znovu pod palbou kritiky, především z Ruska. Podle náměstka americké ministryně zahraničí Frieda, ale Washington nehodlá měnit kurz.

Fried: "Ne, na našich současných plánech to nic nemění. Náš program raketové obrany je založený na budoucích nepředvídatelných situacích, které mohou nastat na Blízkém východě, ať už z Íránu nebo z jiných zemí. Kdybych si sedl s vaším vicepremiérem Vondrou nebo premiérem Topolánkem, mohli bychom snadno sestavit celý seznam takových zemí. My musíme přemýšlet dvacet pět let dopředu. A brát v úvahu, jaké nové nebezpečí se může objevit. Musíme přemýšlet nad tím, co můžeme udělat, abychom chránili území Severoatlantické aliance, Ameriku i Evropu před takovými hrozbami," připomněl Fried.

Moskva přitom opět v posledních dnech ústy ministra zahraničí ostře americký záměr napadla. Mimo jiné jí vadí, že Washington údajně nabízí jen občasné inspekce plánovaných zařízení v Česku a v Polsku.

Fried: To je tak trochu falešný výrok. Spojené státy učinily Rusku velmi vstřícný a vizionářskou nabídku. Týkala se spolupráci při raketové obraně za účasti Ruska, Spojených států a Severoatlantické aliance. Mimochodem, tu nabídku jsme formulovali ve spolupráci s Polskem a Českou republikou. Podílel se na ní i vicepremiér Vondra a ten řekl: Čím víc multilaterární taková obrana bude a čím víc do ní bude zapojené NATO, tím lépe pro Českou republiku. My našim přátelům nasloucháme, zejména když mohou nabídnout moudrou radu.

Česká vláda je z pochopitelných historických důvodů na tuto věc citlivá, stejně jako česká veřejnost. Já si myslím, že to je věc, která by se měla dopracovat a v každém případě, to jak reaguje Rusko, je tak trochu pokus odvést pozornost od toho podstatného. Skutečností je, americká nabídka je dobrá nabídka a o tom bychom měli diskutovat.

Jenže právě otázka přítomnosti ruských vojáků na našem území způsobila v České republice velký poprask. Věděli o něm čeští politici předem?

Fried: Nic o vás bez vás. My nemůžeme mluvit za Českou republiku. Nemůžeme něco nabízet za vaši zemi bez vás. Učinili jsme prostě vážně míněnou nabídku a chtěli bychom slyšet vážnou ruskou odpověď, spíš než jen snahu skórovat v téhle debatě.

V Polsku se změnila vláda a nový premiér Tusk chce dosavadní vyjednávání se Spojenými státy znovu přezkoumat. Nehrozí, že to jednání s Varšavou přinejmenším prodlouží a tím se dostane americký plán do výrazného časového skluzu?

Fried: Oni se chtějí ujistit, že prostudovali všechny důslledky, které to může mít, a je správné, že to chtějí. Budeme pracovat na tom abychom mohli odpovědět na jejich otázky. Zahájíme s nimi jednání, až na to budou připravení. Myslím, že to budou tvrdí, ale féroví vyjednavači Myslím si také, že polská vládní strana Platforma je potěšená tím, že se snažíme postupovat multilaterárně. Stejně jako Alexandr Vondra nás někteří přátelé z Platformy vyzývali, abychom do jednání co nejvíc zapojili NATO, snažili se vyhovět Rusku a to obojí jsme učinili. A co se času týče, já jsem nikdy nečekal, že budeme hotoví do konce roku. Takže nejsem překvapený.

Pokud by se jednání s Polskem nevyvíjela dobře, uvažují Američané o možnosti postavit radar v Česku bez základny v Polsku?

Fried: Já myslím, že získáme obojí. Nechci spekulovat o té či oné možnosti, na to je moc brzy. Budeme pokračovat v otevřených a transparentních jednáních s našimi polskými a českými přáteli a budeme řešit všechny otázky tak, jak přijdou. Takže tu možnost, kterou jste zmínil, ani nezvažujeme.

Toto je přepis rozhovoru, který odvysílal Český rozhlas 1 - Radiožurnál 6. 12. 2007

Autor: Vít Pohanka | pátek 7.12.2007 7:58 | karma článku: 12.96 | přečteno: 3030x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.35 | Přečteno: 313 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 503 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2978
Vít Pohanka je zpravodajem Českého rozhlasu ve Washingtonu

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...